H, mint hasznosítás (TEHETSZ)

2021.05.02

Tegyél meg mindent a munkahelyeden! Tegyél a szeretteid kedvére! Tegyél a vallásodért/a hazádért/a Földért! Tegyél a globális problémák ellen! Ez így mind igaz is, hiszen a felelősségteljes, aktív és együttérző ember sok szerepben kell, hogy helytálljon. 

Azonban talán Neked is feltűnt, hogy egy kimaradt a sorból. 

Feltűnt?

...

Te magad. Teszel-e magadért, vagy mindig az marad a sor végére? Az "önmagadért tevés" lesz majd mindig holnap? Mert ma még fontos dolgod van, hogy a gyerek, a munka, a főnök, a haza, a világ...

Az a tapasztalat, hogy mindenki és minden másért akkor tudsz hosszútávon is értékesen és érdemi módon tenni, ha önmagadat is felveszed a fontos és sürgős teendőid közé. 

Hiszen ha magadért teszel, lesz erőforrásod másért is tenni. Ha a saját erőforrásaidat feléled anélkül, hogy szánnál időt a minőségi visszatöltésre, akkor ugyan rövidtávon a felélt energiából tudsz adni a világnak, de ha az kiürül, akkor már senkiért és semmiért nem fogsz tudni érdemben tenni.

Éppen ezért a TEHETSZ modell 3. lépése, a Hasznosítás, vagyis a tudatosított (T.) és elfogadott (E.) tartalmak hasznosítása, önmagd fejlesztése és erősítése céljából. Ez a lépés arra tanít, hogy miként alakítsd át az életedet, az alapján, amit az előző lépések során megtanultál magadról, hogy ne áldozata legyél a saját életednek, hanem formálója.

Például a tudatosítás során észrevetted és kimondtad már önmagadnak, hogy miként akasztod el halogatással a saját folyamataidat, valahányszor számodra fontos lépéseket kell megtenned a sikered, vagy boldogságod érdekében. Továbbá együttérzően elfogadtad már azt a háttértörténetet, ami az okozója a halogatásodnak, és nyugtáztad mindazt az előnyt, amivel ez a megfontoltság és kivárási képesség számodra jár. 

Itt az idő hát, hogy elkezd tudatosan alkalmazni a halogatást ott ahol ennek helye van (hiszen ez egy erősséged), és megváltoztatasd ott, ahol már nem támogat téged. Itt az idő, hogy ne a múlt kényszerei miatt cselekedj, hanem a benned élő egészséges felnőtt szabad akarata szerint valósítsd meg önmagadat. Például apró lépésekben változtatva a jelenlegi szokásaidon, motiváló célok kitűzésével és a megfelelő stratégia kialakításával, a változásban téged támogató emberek bevonásával, önmagad fejlesztésével, és még számos egyéb apró praktikával, amik csak akkor működnek, ha a te személyedre vannak szabva, a TEHETSZ első két lépésének tanulságai alapján. Hiszen, van akinek bejön, ha minden reggel egy motivációs előadó üvölti a fülébe a napi jó tanácsot, van aki ettől fejjel megy a falnak (vagy a lejátszó eszközzel, amin a motivációs előadó üvölt). Van, aki tud azonosulni a fejlődésorientált gondolkodással (growth mindset), és van akinél inkább az érzelmi síkon kell, hogy eldőljenek a változások.

Ezért a TEHETSZ ünismereti folyamat célja is az, hogy a 3. lépésben, a résztvevő a többiek és a tréner segítségével, illetve az önismereti munkája révén megtalálja azokat a lehetőségeket, amik vonzóak számára élete átalakítása szempontjából. Ezzel persze még nem oldódik meg minden önszabotázs technikánk, de az első, konkrét, fejlődési lépések útjára lépünk.