T, mint Tudatosság (TEHETSZ)

2020.01.27

"Inger és válasz között van némi tér. Ebben a térben található a szabadságunk és a hatalmunk, amivel megválaszthatjuk a reakciónkat. A válaszunkban rejlik a fejlődésünk és a boldogságunk." /Viktor Frankl/ 

🔹 A önsorsrontás megértése és átalakítása a tudatos "fülön csípéssel" kezdődik, hiszen aminek nem vagyunk tudatában, azt akaratlagosan megváltoztatni sem tudjuk. A TEHETSZ modell, ami önmagunk elakasztásának egy önismereti megközelítését szorgalmazza, egy mozaik szó, aminek első eleme a változási folyamat kezdő lépésére utal, a tudatosságra.
🔸 Az emberi elme bámulatosan tud máshol lenni, mint ahol a hozzátartozó test éppen van. Ezért tudunk jövőképet alkotni, vagy szorongani attól, ami ránk vár, elemezni a múlt hibáit, vagy elmerengeni kedves, nosztalgikus emlékeinken. Az elvonatkoztatás képessége lévén tudunk elméleteket alkotni és egymástól távolabb eső gondolatokat összekötni egy innovatív, új megoldás kialakítása érdekében. Többek között Jonathan Schooler igen körültekintő vizsgálatai¹ mutatnak rá, hogy egy átlag napunknak 30-70% közötti időtartamában van az elménk távol a jelen helyzettől (múltra, vagy jövőre fókuszálva). Csoportos működés esetében is, kívülről jól látható, amikor a csoport tagjai nincsenek tudatában annak, amit és ahogy éppen tesznek, saját sikerük ellen (pl. a konkrét megvalósítás helyett, a végtelenbe futó meetingek, ötletelések és egyeztetések "rutinja").
🔹A TEHETSZ önismereti technika abban fejleszt, hogy tudatosabb legyél a mindennapokban és figyelmi fókuszod középpontjába tudd állítani azt a pillanatot, amikor az önszabotázs folyamatod elindul. Például mik azok a körülmények, helyzetek, testi érzetek, amik jellemzik és előrejelzik az ön-elakasztás elindulását. Melyek azok az ingerek (pl. szavak, reakciók, szituációk), amelyek benyomják azt a bizonyos "start" gombot.
🔸 Itt még nem beszélünk változásról, csak megfigyelésről. Azonban a tudatosság, mint a többi lépés megalapozója, a nagyobb önreflexiót, és így a nagyobb döntési szabadságot készíti elő az elmédben. Amikor a tudatosságod fókusza élesedik, akkor például észreveszed azt a belső, zsigeri reakciót, aminek köszönhetően később szinte bénultan ülsz a kanapén, vagy energizálódsz olyan, látszólag pótcselekvések irányában, amik nem szolgálják az eredeti célkitűzésedet.
🔹 A tudatosság csupán az első lépés, van akinek már ez is sokat segít, de az a tapasztalat, hogy csak ez alapján még nem meg fog megváltozni az akár 10-20 éve gyakorolt rutin önszabotázs. Itt jön képbe a TEHETSZ többi lépése.